Top 4 soorten leningen

Er zijn verschillende manieren van geld lenen. Geld Lenen Online helpt je graag bij het vinden van de juiste manier van geld lenen. 

Daarom hebben wij een lijst van top 4 soorten leningen opgesteld. Wij geven informatie over de volgende soorten krediet: persoonlijke lening, doorlopend krediet, minilening en de creditcard. 

Met de informatie heb je een goed beeld van de verschillende soorten leningen en kun je ze beter vergelijken. Wanneer je de leenvormen vergelijkt zal je zien dat elke type lening zijn voordelen en nadelen heeft. 

Zo heeft elke soort lening andere rentepercentages en voorwaarden. Hieronder zijn ze makkelijk op een rijtje gezet voor je. Let er op dat de rentepercentages en voorwaarden verschillen per type lening en aanbieder.

Top 4 soorten leningen online - persoonlijke lening

Persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening wordt er een vast bedrag geleend waarbij er vooraf een vaste rente en vaste looptijd afgesproken is.

Een persoonlijke lening is handig wanneer je eenmalig een groot bedrag wilt lenen en dit in één keer op je rekening gestort wilt hebben. Dit kan bijvoorbeeld zijn voor een nieuwe auto of een verbouwing in je huis.

Bij een persoonlijke lening betaal je elke maand een vast bedrag terug. Bij deze lening heb je zekerheid over hoeveel rente je moet betalen en weet je zeker wanneer je lening weer is afgelost.

Voordelen van een persoonlijke lening:

Nadelen van een persoonlijke lening:

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet heeft geen vaste rente en looptijd, maar is een veel flexibelere manier van geld lenen. 

Hierbij ben je namelijk vrij om te bepalen wanneer en hoeveel geld je wilt lenen. Je leent dus niet in één keer één bedrag, maar je kan tussentijds geld opnemen wanneer het jou uitkomt. 

Je kan het zien als een tegoed die je eventueel kan gebruiken als je het nodig hebt. Hierbij is de rente en looptijd variabel en niet van te voren afgesproken.

Een doorlopend krediet is vooral handig wanneer je niet precies weet hoeveel geld je nodig hebt. Zoals wanneer je bijvoorbeeld gaat reizen en je van tevoren niet weet hoeveel geld je gaat uitgeven. Een doorlopend krediet is ook handig voor onvoorziene uitgaven zoals een autoreparatie of een kapotte wasmachine. 

Met een doorlopend krediet heb je de mogelijkheid om geld achter de hand te hebben en dit geld pas te gebruiken wanneer het echt nodig is. Je spreekt van te voren wel een maximum leenbedrag af met de leningaanbieder, dit wordt ook wel een kredietlimiet genoemd.

Voordelen van een doorlopend krediet:

Nadelen van een doorlopend krediet:

Minilening

Bij een minilening kan je een klein geldbedrag lenen wat snel op je rekening staat. Een minilening wordt ook wel eens microkrediet of flitslening genoemd. Een minilening kun je afsluiten zonder BKR-toetsing. 

Dat betekent dat je met een negatieve BKR-registratie alsnog geld zou kunnen lenen. Wel is het zo dat het maximale leenbedrag een stuk lager is dan bij een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Hoe hoog het maximale leenbedrag bij een minilening is verschilt per leningaanbieder, maar zit vaak rond de €1500.

Het voordeel hiervan is dat je niet met een hoge schuld zit. Een ander voordeel van een minilening is dat je het geld snel op je rekening hebt staan, soms zelfs al binnen een paar uur. 

Dit kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld je smartphone laat vallen en snel een extraatje nodig hebt om de reparatie te betalen. Met een minilening heb je snel je geld op je rekening en kan je het terugbetalen wanneer je volgende salaris is gestort. 

Bij de meeste leningaanbieders moet je het geld namelijk snel terugbetalen (meestal binnen 30 dagen). Je kan het dan zien als een voorschot op je salaris. Hier staat wel tegenover dat de rente over het algemeen een stuk hoger is.

Voordelen van een minilening:

Nadelen van een minilening:

Creditcard

Een andere manier van geld lenen is het gebruik van een creditcard. Een creditcard kan je zien als een extra rekening waar geldtegoed op zit. Daarmee kan je makkelijk betalingen doen en geld opnemen. 

Bij een creditcard heb je te maken met een maximum geldbedrag wat je kan lenen, dit wordt ook wel geldlimiet of kredietlimiet genoemd. Bij een creditcard betaal je eens per maand het geleende geldbedrag terug. 

Als het geleende geldbedrag te hoog is om in een keer terug te betalen, kun je er ook voor kiezen om dit geldbedrag in termijnen terug te betalen.

Een creditcard kan je aanvragen bij je eigen bank of bij een externe partij zoals American Express. Bij een standaard creditcard los je het geld wat je hebt geleend achteraf af. Je kan er ook voor kiezen om een prepaid creditcard te gebruiken. Hierbij stort je eerst geld op de creditcardrekening en heb je daarna tegoed wat je kan gebruiken om aankopen te doen. 

Een creditcard kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld naar het buitenland gaat, omdat het zo kan zijn dat je daar met je eigen Nederlandse bankpas niet kan betalen. 

De manier hoe het geld lenen werkt bij een creditcard is enigszins te vergelijken met een doorlopend krediet omdat je in beide gevallen te maken hebt met een geldtegoed waar je eventueel gebruik van kan maken als je denkt dat dit nodig is.

 

Voordelen van een creditcard:

Nadelen van een creditcard: