5000 euro lening:
in 3 stappen geregeld!

5000 euro lenen - in 3 stappen geregeld - zebrapad

5000 euro lening nodig? Vergelijk nu meerdere aanbieders online en vind zo direct de beste deal voor jou. We hebben ze op een handig rijtje gezet, met of zonder BKR toetsing. Je kan meerdere offertes kosteloos aanvragen om zo daarna goed te kunnen vergelijken.

Regel in 3 stappen je 5000 euro lening:

1

Lening
berekenen

2

Lening
aanvragen

3

Geld
ontvangen

Een lening van 5000 euro kan je in 3 stappen regelen. We vertellen precies hoe dit werkt. Samengevat, geven we antwoord op de volgende vragen:

 • Welke aanbieders zijn er?
 • Hoe werken de 3 stappen?
 • Wat kost een 5000 euro lening?
 • Wat voor type lening?
 • Waarom 5000 euro lenen?

5000 euro lenen: welke aanbieders zijn er?

5000 euro lening - in 3 stappen geregeld - 2 kinderen met schrift

5000 euro lenen in 3 stappen

Je wilt direct 5000 euro lenen. Het geld wil je daarom het liefst binnen 2 dagen op je rekening hebben. Wat zijn de 3 stappen en hoe werkt het precies?

 1. Lening berekenen
 2. Lening aanvragen
 3. Geld ontvangen

Met de komst van het internet heb je alleen een computer of smartphone nodig om een lening af te sluiten. Dit regel je daarmee 24/7 volledig online. Gelukkig hoeft dit daardoor maar een paar minuten te duren.

5000 euro lening - in 3 stappen geregeld- wekker en huis

Stap 1. Lening berekenen

Je weet dat je 5000 euro wilt lenen. Toch moet er eerst een kleine berekening gemaakt worden. Het enige wat jij echter hoeft te doen is invullen in hoeveel maanden je de 5000 euro lening wilt terugbetalen. De rest wordt vervolgens met een online tool vanzelf uitgerekend.

Ten eerste, moet het volgende berekend worden:

 • Maandtermijn
 • Totale kosten

Ten tweede, zijn er nog andere belangrijke onderdelen van de lening, maar die zijn al bepaald:

 • Looptijd in aantal maanden
 • Rentepercentage
 • Jaarlijkse kostenpercentage (JKP)

Hierbij kies je eerst tussen 12 en 60 maanden. De looptijd van je lening is een belangrijk onderdeel, omdat dat veel invloed heeft op je maandtermijn. Dit is namelijk het bedrag wat je per maand moet terugbetalen voor de lening.

Ook heeft dit invloed op je totale kosten. Dat komt omdat het rentepercentage wat je moet betalen aan kosten wordt berekend over het openstaande bedrag. En dat is immers gemiddeld veel minder wanneer je 5000 euro leent met een korte looptijd.

Hoeveel je per maand moet betalen om de 5000 euro lening terug te betalen. Om dit te kunnen berekenen moeten de looptijd en het jaarlijkse kostenpercentage eerst bekend zijn. Met een formule kan er vervolgens uitgerekend worden hoeveel je per maand betaald.

Dit zijn de totale kosten die je voor de lening hebt betaald wanneer de looptijd voorbij is. Er wordt hier echter vanuit gegaan dat je alle maandtermijnen op tijd betaald. Als je een termijn te laat betaald, komen daar namelijk vaak extra kosten bij.

Ook wordt de aanname gedaan dat er verder niets veranderd aan de 5000 euro lening. Als je de lening bijvoorbeeld oversluit, kunnen de kosten ook veranderen. Samengevat, de totale kosten kan je zien als de kosten om 5000 euro te kunnen lenen.

Dat is een percentage wat wordt berekend over de 5000 euro. Je kan het zien als de vergoeding voor de lening, die je vervolgens betaald aan de kredietverstrekker. De rente wordt berekend over het openstaande leenbedrag. 

Hoe meer geld je per maand aflost, hoe minder rentekosten je zo in totaal betaald. Dat komt omdat het openstaande bedrag daarmee sneller naar 0 euro gaat.

De totale kosten voor de 5000 euro lening per jaar. De kredietverstrekker is altijd verplicht om dit ook aan te geven. Dat komt omdat er bovendien nog kosten bovenop de rente kunnen komen.

Toch is het daarnaast vaak zo dat de JKP gelijk is aan het rentepercentage. Anders gezegd, dan zijn alle kosten al in het rentepercentage meegenomen.

5000 euro lening - in 3 stappen geregeld - wat staat er in? - rode bladeren

Stap 2. Lening aanvragen

Nadat je de gegevens hebt ingevuld om de lening te berekenen kan je de lening aanvragen. Hier vul je vervolgens je persoonlijke informatie in. 

Dit is een standaardprocedure bij het aanvragen van een lening. Daarom hebben we de benodigde informatie opgesomd. Zonder deze informatie kan een aanvraag bovendien niet goedgekeurd worden.

 • Persoonlijke gegevens
 • Gezinssituatie
 • Woonsituatie
 • Inkomsten en uitgaven
 • Bankrekeningnummer

Zo simpel is het. Nadat je deze gegevens hebt ingevuld, heb je je lening aangevraagd voor 5000 euro. Nu hoef je als laatste alleen maar te wachten op de goedkeuring.

5000 euro lening - in 3 stappen geregeld - contract tekenen

Stap 3: Geld ontvangen

Nadat de aanvraag ingediend is moet deze beoordeeld worden. Bij de meeste kredietverstrekkers wordt dit binnen een paar uurtjes gedaan. 

Daarna weet je meteen of je de lening kan afsluiten of niet. Nadat je aanvraag is goedgekeurd ontvang je de 5000 euro. 

Vaak storten ze het geld van je lening vervolgens binnen 2 werkdagen op je rekening.

De offerte moet eerst wel getekend en opgestuurd worden. Maar gelukkig kan dit helemaal online.

5000 euro lening - in 3 stappen geregeld - moeder en kind op strand

Wat kost een 5000 euro lening?

Als je een lening van 5000 euro afsluit, wil je natuurlijk weten wat de kosten zijn. Wij hebben onder andere dat opgezocht voor je.

De totale kosten van de lening zijn in de eerste plaats vooral afhankelijk van de looptijd, rentepercentage en JKP. 

Zoals eerder gezegd zijn de rente en JKP vaak hetzelfde. Dat is in het geval van de kredietverstrekkers in dit artikel ook zo.

Rekenvoorbeeld 1: Persoonlijke Lening van €5000 met 4 verschillende looptijden

Wij hebben bij een aanbieder gekeken hoeveel een 5000 euro lening kost bij een Persoonlijke Lening. We hebben vervolgens 4 verschillende looptijden gekozen en dit in 1 tabel gezet (zie tabel 1). 

De maximale looptijd is 120 maanden. Verder is de minimale looptijd 48 maanden. De rente en JKP zijn daarnaast beide 9,90%. 

In de laatste kolom “Totaalbedrag” kan je vervolgens zien wat je in totaal betaald voor de lening. Dat is ook inclusief het leenbedrag van 5000 euro.

Tabel 1: Persoonlijke Lening van 5000 euro met 4 verschillende looptijden.

*Bij het berekenen van de looptijd van de lening worden er eerst een paar aannames gedaan:

 • De €5000 van de lening wordt meteen in 1 keer opgenomen.
 • Naast de €5000 komt er geen extra lening bij.
 • De maandbedragen worden niet te vroeg en niet te laat betaald.
 • De rente veranderd niet.

**Het jaarlijks kostenpercentage is een prijsweergave voor het krediet. Hierin komen alle kosten van de 5000 euro lening tot uitdrukking.

Let op: de rente en JKP dateren van 11 maart 2019. De actuele rente en JKP kan anders zijn en is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Aan deze tabel kun je geen rechten ontlenen.

Wanneer is een 5000 euro lening goedkoper?

Je kan duidelijk zien dat de lening goedkoper wordt als je een kortere looptijd neemt. Dat komt namelijk omdat je rente betaald over het leenbedrag wat nog openstaat. 

Als je een langere looptijd neemt is je maandbedrag vervolgens lager. De 5000 euro wordt immers verdeeld over meer maanden.

Wanneer je maandtermijn lager is, neemt het openstaande leenbedrag daardoor ook minder snel af. Dat is het bedrag waar de rente vervolgens over wordt berekend. Daardoor zijn de totale kosten ook weer hoger.

In de tabel zie je verder dat de rente en JKP hetzelfde blijft bij elke gekozen looptijd. Dat laat als laatste ook zien dat de jaarlijkse kosten uitgedrukt in een percentage hetzelfde blijft bij elke looptijd.

Rekenvoorbeeld 2: 5000 euro lening met een looptijd van 120 maanden

Als je precies wilt weten wat de kosten voor de lening zijn, kan je het leenbedrag van het totaalbedrag af halen. Dat is dan precies het bedrag wat je bovenop de 5000 euro van de lening betaald.

Totaalbedrag – Leenbedrag =

€7756,80 – €5000 = €2756,80

Je betaald dus €2756,80 extra terug, bovenop de €5000 wat je hebt geleend.

5000 euro lening - in 3 stappen geregeld - vakantie

5000 euro: wat voor type lening?

Bij 2 soorten leningen kan je 5000 euro lenen. Namelijk een Persoonlijke Lening en een Doorlopend Krediet. In dit artikel hebben we de Persoonlijke Lening als type genomen.

Meestal kies je voor een Persoonlijke Lening wanneer je geld wilt lenen voor een eenmalige aankoop. Of wanneer je je bestaande lening toch wilt oversluiten.

Een 5000 euro Persoonlijke Lening heeft een groot voordeel vergeleken met een Doorlopend Krediet. Je weet namelijk van tevoren wat je exact gaat betalen. Dus je weet precies waar je aan toe bent.

Kenmerken van een Persoonlijke Lening

 • Vast maandbedrag
 • Vaste looptijd
 • Vaste rente
 • Geen tussentijdse wijzigingen
 • Je weet vooraf precies wat je betaald

Bij een Doorlopend Krediet heb je te maken met een flexibele looptijd en rente. De rente kan dus stijgen of dalen. En dat heeft vervolgens weer invloed op wat je in totaal gaat betalen.

Daarom hebben we ervoor gekozen om in dit artikel naar de Persoonlijke Lening te kijken.

5000 euro lening - in 3 stappen geregeld - wolkenkrabbers

Waarom 5000 euro lenen?

Voordat je besluit 5000 euro te lenen moet je er goed over nadenken of dit bij je financiële situatie past. 

Wanneer je de lening aanvraagt wordt er daarnaast meestal gevraagd waar je de 5000 euro voor wilt lenen. We hebben de veelvoorkomende redenen op een handig rijtje gezet.

5000 euro lenen voor bijvoorbeeld een:

 • Autofinanciering
 • Motorfinanciering
 • Bootfinanciering
 • Caravanfinanciering
 • Verbouwing financieren
 • Zonnepanelen financieren
 • Bestaande lening oversluiten
 • Extra financiële ruimte
 • Creditcardschuld
 • Andere restschuld
 • Andere eenmalige aanschaf financieren