Online beleggen? Start in 3 stappen

Online beleggen - header MacBook iPhone

Overweeg je om online beleggen uit te proberen? Beleggen brengt risico’s met zich mee. Maar zeker ook kansen. Lees hier belangrijke tips voordat je begint.

Online beleggen in 3 stappen

Beginnen met beleggen hoeft niet ingewikkeld te zijn. In 3 stappen begin je vandaag al met beleggen. 

  1. Maak een account aan bij een online platform. 
  2. Stort een bedrag op je beleggingsrekening. 
  3. Begin met beleggen. 

Beleggen via een online platform?

Om te beleggen heb je een broker of platform nodig. Tegenwoordig bestaan er ook online brokers. Dat is een tussenpersoon die zich alleen op het internet bevindt. De traditionele brokers zijn de tussenpersonen met een fysieke vestiging. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bank of een beleggingsadviseur. 

Voordelen van online beleggen

Beleggen bij een online broker of platform heeft wat voordelen vergeleken met een traditionele offline broker. De belangrijkste voordelen vind je hieronder op een rijtje. 

  1. Lagere kosten. 
  2. Real-time inzicht. 
  3. Snelheid. 

Lagere kosten

Bij een online broker zijn de transactiekosten meestal wat lager. Dat komt doordat er vaak meer processen geautomatiseerd zijn. Daardoor hoeven zij dus minder personeel in te zetten. Waardoor zij weer minder kosten hebben. Houd er rekening mee dat er wel altijd transactiekosten zijn, wanneer je gaat beleggen. Ook wanneer het bij een online platform is. Meestal is dat een percentage, berekend over het bedrag van de transactie. Over het algemeen geldt: hoe meer transacties, hoe meer kosten.  

Real-time inzicht

Bij online beleggen heb je elk moment inzicht in je beleggingen. Meestal is er een app beschikbaar voor je mobiele telefoon of tablet. Daarnaast doe je dit meestal ook via hun website met je inloggegevens. Bij traditionele offline brokers kan het soms wat tijd kosten voordat je de waarde van je beleggingen krijgt. Helemaal wanneer zij geen app of website aanbieden waar je het kan bekijken. Alhoewel, het steeds vaker voorkomt dat zij dit aanbieden. 

Snelheid

Hiermee bedoelen we de snelheid van het plaatsen en uitvoeren van een transactie. Bij online beleggen is een transactie meestal binnen een paar seconden geregeld. Snelheid is op bepaalde momenten erg belangrijk bij het beleggen. Soms gebeurt er iets in de markt, waarop je snel wilt reageren. Bij online beleggen is dit geen probleem. 

Online beleggen - munten

Nadelen van online beleggen

Naast de voordelen zijn er ook nadelen die horen bij online beleggen. Om een compleet beeld te krijgen van online beleggen, vind je hieronder de belangrijkste nadelen op een rijtje. 

  1. Internetverbinding is verplicht 
  2. Laagdrempelig
  3. Minder service 

Internetverbinding is verplicht

Je hebt internetverbinding nodig om in te loggen. Maar, ook om überhaupt transacties te doen. Zonder een stabiele en snelle internetverbinding kan je niet snel reageren op de markt. Let er dus op dat je alles instelt wat je wilt instellen, op het moment dat je internetverbinding hebt. 

Laagdrempelig

Inloggen en handelen in aandelen is erg makkelijk en laagdrempelig wanneer je online belegt. Het risico is dat je hierdoor te veel op basis van emotie handelt. Wanneer je gevoelig bent voor verslavingen kan het ook verslavend werken. Je kunt immers 24/7 online beleggen zonder dat iemand je tegenhoudt. Ook wanneer je eigenlijk te weinig kennis hebt over de investeringen die je doet. Let er dus op dat je je eerst goed verdiept. En dat je ook weet wat je doet. Zodat je geen impulsieve beslissingen neemt.   

Minder persoonlijke service 

Bij het online beleggen krijg je meestal wat minder persoonlijke service dan bij een bank of beleggingsadviseur. Je hebt immers ook geen adviseur nodig om te beginnen. Een bank kan tegen betaling advies geven, terwijl dit bij online beleggen meestal niet kan. Wel bieden online platforms vaak een uitgebreide kennisbank online. Hier vind je heel veel informatie over beleggen, de kansen en risico’s.    

Online beleggen - man grafiek

Wat is een broker?

Een broker is een tussenpersoon tussen de belegger en de aandelenmarkt. Het doel van een broker is om jouw orders te faciliteren binnen de aandelenmarkt. De broker heb je nodig om te beleggen als consument. Dat komt omdat de aandelenmarkt alleen werkt met professionele partijen die daar een speciale vergunning voor hebben. Anders kan je geen aandelen kopen of verkopen. 

Soorten brokers

Er zijn verschillende soorten brokers. Je kan het indelen in twee categorieën: online brokers en offline brokers. Een offline broker kan een beleggingsadviseur zijn. Maar, ook gewoon een traditionele bank. Tegenwoordig bestaan er ook verschillende online brokers. 

Wat is een online broker?

Een online broker is een tussenpartij die zich voornamelijk op het internet bevindt. Dat betekent dat bijvoorbeeld het beleggingsplatform en alle informatie over beleggen ook online te vinden zijn. De online broker onderscheidt zich van de traditionele offline brokers door zoveel mogelijk processen te automatiseren online. Hierdoor verlaag je over het algemeen de kosten. 

Wat is beleggen?

Beleggen is het investeren van geld in een financieel product. Hierbij is het doel om het geld in waarde te laten vermeerderen. Er zijn verschillende soorten financiële producten. Ook wel ‘beleggingen’ genoemd. Het meest voorkomende is het investeren in aandelen, obligaties of beleggingsfondsen. Daarnaast is het tegenwoordig ook populair om te beleggen in cryptovaluta.

Voorbeeld van online beleggen

Stel: je wilt starten met online beleggen. Eerst maak je een account aan bij DEGIRO. Dat is een online broker voor online beleggingen. Dan stort je geld op je beleggingsrekening die je bij DEGIRO krijgt. Met dat geld koop je een aandeel van het bedrijf Apple. Je verwacht namelijk dat de waarde van een aandeel van Apple in waarde zal stijgen in het komende jaar. Op het moment dat je een aandeel hebt gekocht van Apple, ben je online aan het beleggen. Zolang je het aandeel van Apple in je portfolio blijft houden, ben je in het bezit van een online belegging. Op een later moment kies je er eventueel voor om het aandeel weer te verkopen. Een alternatief is om het aandeel voor de lange termijn te behouden. Totdat je je winstdoel bereikt hebt. 

Financiële producten bij beleggen

Er zijn verschillende soorten online beleggingen. In de financiële wereld noem je dat een ‘product’. Een aandeel van het bedrijf Apple is bijvoorbeeld een financieel product. Daarmee koop je een klein stukje ‘eigendom’ van het bedrijf Apple. Een ander financieel product is bijvoorbeeld een staatsobligatie. Daarmee leen je geld uit aan de staat. In ruil voor rente. Dat is dus een ander soort belegging.   

Hieronder hebben wij een lijst gemaakt van de top 5 meest voorkomende beleggingen. 

  1. Aandelen (zoals: Apple of Google)
  2. Obligaties (bijvoorbeeld: staatsobligatie)
  3. Beleggingsfondsen (ook wel: ETF’s of indexfondsen)
  4. Hefboomproducten (zoals: turbo’s of opties)
  5. Cryptovaluta (zoals: Bitcoin of Ethereum)
Apple Logo transparant
Google logo transparant
Bitcoin logo transparant

Kosten bij online beleggen

Wanneer je belegt, komen er altijd kosten bij. Of je nou doet aan online beleggen of de traditionele manier. Het grootste gedeelte van de kosten bestaat meestal uit transactiekosten. Dan betaal je bijvoorbeeld een percentage of een vast bedrag per transactie. Vaak is het een percentage. Gerekend over de transactiewaarde. 

Wat is een ‘transactie’?

Met een ‘transactie’ bedoelen we de aankoop of verkoop van een belegging. Dit kan een van de 5 soorten beleggingen zijn die we hierboven hebben opgesomd. Hoe meer transacties je uitvoert, hoe meer kosten er zijn.  

Broker met de laagste kosten

Verschillende brokers hebben verschillende tarieven. Ook kunnen zij op verschillende manieren kosten in rekening brengen. Over het algemeen geldt: online brokers zijn goedkoper dan offline brokers. Dat heeft te maken met dat er meer geautomatiseerd is achter de schermen. Daardoor heb je minder personeel nodig. En dus ook minder loonkosten als bedrijf. Daardoor kunnen online brokers lagere transactiekosten vragen. Ten opzichte van de traditionele offline brokers. 

Online beleggen - DEGIRO logo

DEGIRO is een online broker met relatief lage kosten

Als je de kosten vergelijkt van de brokers in Nederland, valt DEGIRO gauw op. De tarieven zijn relatief namelijk erg laag. Vooral als je het vergelijkt met de andere brokers. Zowel online als offline. Natuurlijk zijn de kosten die je betaalt afhankelijk van meerdere factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de locatie van de beurs waarin je handelt. Aandelen van de beurs in Nederland en België zijn namelijk goedkoper dan bijvoorbeeld de beurs in Hong Kong en Japan. Al met al blijft DEGIRO over het algemeen het goedkoopste platform om te beleggen in Nederland.   

Wil je gratis een beleggingsrekening openen bij DEGIRO? Klik dan op de knop hieronder.