disclaimer-geld-lenen-kost-geld

Geld lenen met een Wajong uitkering?

Geld lenen met Wajong uitkering - vader en kind

Wil jij geld lenen met een Wajong uitkering? Dat is zeker mogelijk.

Een Wajong uitkering is een redelijk stabiel inkomen in vergelijking met andere uitkeringen. Daardoor is een lening aanvragen met een Wajong-uitkering heel goed mogelijk.

Er zal rekening worden gehouden met de inkomsten die je op dat moment en in het verleden hebt gehad. Hiernaast, ook naar alle vaste lasten waar rekening mee moet worden gehouden voordat je de lening verstrekt krijgt. Net zoals bij alle andere aanvragen voor krediet. 

Wil je nu een lening afsluiten met een Wajong uitkering? Dat is ook mogelijk. Via de knop hieronder ga je direct naar de aanbieder waar je met een Wajong uitkering een lening mag afsluiten.

Nu geld lenen met een Wajong uitkering

Geld lenen met een Wajong uitkering - spaargeld

Geld lenen met een Wajong uitkering: welke aanbieders?

Wanneer je geld wilt lenen terwijl je een Wajong uitkering hebt, zijn er een aantal kredietverstrekkers in Nederland die je kunnen helpen. Zo heeft elke aanbieder zo zijn eigen voordelen en nadelen.

Geld lenen met een Wajong uitkering - liggende vrouw

Geld lenen met een Wajong uitkering: extra regels

Sommige kredietverstrekkers hebben wel extra regels voor mensen die een Wajong uitkering hebben en die daarmee een lening willen aanvragen. Dat komt doordat de kredietverstrekkers meer risico lopen wanneer zij geld uitlenen aan mensen met een Wajong uitkering.

De twee regels die in het bijzonder vaak voorkomen zijn:

  1. Renteopslag: dit betekent dat er een hoger percentage rente voor de lening gerekend wordt. Dus, met andere woorden betekent dit dat je meer rente moet betalen over je lening wanneer je een lening afsluit.
  2. Bij het berekenen van hoeveel je maximaal kan lenen met een Wajong uitkering wordt er niet 100% van je inkomen meegerekend. Als je een lening aanvraagt met een Wajong uitkering wordt er maar 70% van je uitkering meegerekend, in plaats van 100%. Als je geld wilt lenen zonder (Wajong) uitkering, wordt er ten slotte wel 100% van je inkomen meegerekend als inkomen.

Andere voorwaarden bij geld lenen met een Wajong-uitkering

Elke lening verstrekker mag op het gebied van de voorwaarden voor een lening zelf bepalen welke voorwaarden er worden gesteld. Voordat, een aanvraag voor een lening geaccepteerd wordt. Dus, kijk en lees het kredietcontract goed door voordat je het tekent. 

Geld lenen met een Wajong uitkering - tic tac toe

Hoeveel geld kan ik lenen met een Wajong uitkering?

100 t/m 1500 euro lenen met een Wajong uitkering

Zoals eerder verteld is, is geld lenen met een Wajong uitkering wel mogelijk. Er zijn namelijk twee kredietverstrekkers die minileningen aanbieden. Dit zijn Ferratum en Saldodipje. Bij deze aanbieders kan je namelijk een lening afsluiten tot 1500 euro zonder documenten te overleggen.

Meer dan 1500 euro lenen met een Wajong uitkering

Als je meer dan 1500 euro zou willen lenen, moet dat wel kunnen. Maar, hier zijn dan ook weer voorwaarden aan verbonden. Bij leningen hoger dan 1500 euro, ligt het dus aan je persoonlijke situatie hoe veel je zou kunnen lenen.

Geld lenen met een Wajong uitkering: in hoeveel termijnen moet de lening terugbetaald worden?

Dus, als je een Wajong uitkering hebt, kan je een lening krijgen. Bij de minileningen staat op de factuur binnen welk termijn de lening ten slotte terugbetaald moet worden. Het bedrag wat je moet betalen is immers afhankelijk van het bedrag wat er geleend is.

Er is daarom geen vast bedrag per maand. Het is dus compleet afhankelijk van jouw leenbedrag. Bijvoorbeeld als je 300 euro wilt lenen. Hierbij zal het maandbedrag lager zijn als je het vergelijkt met een lening van 1500 euro.

Is geld lenen met een Wajong uitkering verstandig?

Hier is geen eenduidig antwoord op. Wij hebben wel een aantal handvaten voor je, waar je een juiste beslissing mee zou kunnen maken. 

Voor welk doel wil je geld lenen? Ga je met het geleende geld willekeurige dingen doen? Dan is het niet echt verstandig om geld te lenen.

Wil jij met het geleende geld een nieuwe wasmachine kopen? Dan is het verstandiger.

 Hierbij moet je wel opletten dat je het geleende geld wel terug moet betalen binnen een bepaalde termijn. Dus vraag jezelf goed af of je het geld later wel zal hebben. 

Er moet ook rekening gehouden worden met onvoorziene gebeurtenissen. Denk aan: scheiding, baanverlies, ziektekosten. Denk dus goed na over het afsluiten van een lening. Bespreek de keuze desnoods met je naasten.

Geld lenen met Wajong uitkering - verkeer

Wat is een Wajong uitkering?

Een Wajong uitkering is in het leven geroepen voor mensen die al op vroege leeftijd ziek zijn. Ook is het bedoelt voor mensen die een handicap hebben. Een Wajong uitkering is daarom bedoeld om arbeidsongeschikte mensen ondersteuning te geven. Namelijk in de vorm van (een aanvulling op) inkomsten. De wet Wajong kent samengevat op dit moment 3 wetten Wajong:

  1. Oude Wajong
  2. Wajong 2010
  3. Wajong 2015

Oude Wajong

Ten eerste, de oude Wajong uitkering is voor mensen die hun uitkering vóór 1 januari 2010 hebben aangevraagd en toegewezen gekregen. Als er arbeidsvermogen is, kan er een (aanvulling) Wajong uitkering van ten hoogste 70 procent van het wettelijk minimumloon op dat moment worden toegekend. Met “arbeidsvermogen” bedoelt het UWV dat je daarmee de mogelijkheid hebt om te werken. 

Echter, als er geen arbeidsvermogen is, is er recht op ten hoogste 75 procent van het wettelijk minimumloon. Maar, als je naast je uitkering ook nog werkt, wordt jouw loon verrekend met je uitkering.

Wajong 2010

Ten tweede, de Wajong 2010 is voor mensen die tussen 1 januari 2010 en 1 januari 2015 een Wajong-uitkering hebben aangevraagd. Hiernaast, is er nog een voorwaarde voor de Wajong 2010. Namelijk, dat de klant uiterlijk in 2014 18 jaar is geworden. Deze vorm van Wajong uitkering kan bovendien gunstig zijn voor mensen die arbeidsvermogen hebben. 

Hieronder zie je een voorbeeld van een berekening bij vergelijking tussen oude Wajong en Wajong 2010 bij een loon van 800 euro per maand. Zoals je kan zien, kan het veel verschil maken in je inkomsten.

Wajong 2015

Ten slotte, de Wajong 2015 heeft een hele andere insteek vergeleken met de twee hiervoor benoemde wetten. Deze ondersteuning is namelijk bedoeld voor mensen waarbij op jonge leeftijd al geconstateerd is dat zij niet zouden kunnen werken. Op dit moment, maar ook in de toekomst. 

Aangenomen dat je duurzaam een arbeidsvermogen hebt, zijn er nog andere voorwaarden voor de Wajong 2015. Ten eerste, in Nederland wonen. Ten tweede, geen opleiding waarbij recht is op studiefinanciering of een tegemoetkoming scholieren. 

Als laatste voorwaarde moet je tussen je 18e verjaardag en voordat je 30 jaar bent geworden al langdurig ziek zijn of een handicap hebben. Daarnaast, moet je ook minimaal 6 maanden een opleiding hebben gevolgd in het jaar voorafgaand de ziekte.

Wil je verder meer informatie over de Wajong uitkering? Dat kan je dat zo lezen op de website van UWV

Geld lenen met een Wajong uitkering

Sluit Menu